Izlet Lepote in dobrote Kraške pokrajine - vabilo

Četrtek, 20. april 2023

Društvo upokojencev Kozarje vabi svoje člane na izlet "Lepote in dobrote Kraške pokrajine - Pršutarna Lokev", v četrtek, 20. aprila 2023.

Pršutarna Lokev

Pršutarna Lokev

Odhod ob 8. uri se bomo odpravili običajnih mest proti Krasu. Prvi postanek bomo naredili na Ravbarkomandi, kjer si bomo lahko privoščili jutranjo kavico.

Pot nadaljujemo do Divače, kjer stoji Muzej slovenskih filmskih igralcev. V muzeju se poleg stalne razstave MSFI nahaja tudi stalna razstava Ita Rina, ki je posvečena filmski igralki Ida Kravanja z umetniškim imenom Ita Rina, rojeni leta 1907 v Divači in ki je v 30. letih 20. stoletja kot igralka zaslovela po Evropi in svetu. Na razstavi bomo podrobneje spoznali njeno življenjsko in poklicno pot.

Iz Divače nadaljujemo vožnjo do Lokev, točneje do Pršutarne Lokev na Krasu. V znani pršutarni nam bodo ob kozarčku vina postregli s pršutom ter nam pripravili predstavite  Pršutarne z vključenim ogledom kratkega filma. Prijetno siti bomo na koncu lahko obiskali tudi prodajalno, kjer bo na voljo možnost nakupa kraških dobrot.  

Naš naslednji postanek bo v Sežani, rojstnem kraja Srečka Kosovela. Tu se bomo sprehodili do rojstne hiše znanega pesnika.

Iz Sežane se bomo zapeljali do Štanjela. Štanjel je svoj razcvet doživel v 11. stoletju in še danes so na griču postanki utrdbe iz teh časov. Pečat je mestecu Štanjel dal tudi arhitekt Maks Fabijani, ki je po pripovedovanju rešil mestece pred uničenjem v 2. svetovni vojni, ker se je skliceval, da je prijateljeval s samim Hitlerjem v predvojnem času.  

Po vseh ogledih se bomo počasi odpravili proti domu, na poti se bomo ustavili v enem izmed gostišč, kjer nam bodo postregli z joto s pol klobase in sladico. Prihod domov v zgodnjih večernih urah.

Prijave sprejemamo najkasneje do 10. aprila 2023  oziroma do zapolnitve mest na avtobusu.

LEPO VABLJENI, DA SE NAM PRIDRUŽITE