Vabilo na izlet v četrtek, 13. oktobra 2022

Društvo upokojencev Kozarje vabii svoje člane na izlet, ki bo v četrtek, 13. oktobra 2022 - Marijina cerkev na Vejni, Oglej, Gradež in Trst

Marijino svetišče na Vejni

Marijino svetišče na Vejni

Odhod ob 8. uri izpred Gasilskega doma Kozarje, Cesta na Ključ 56. Peljali se bomo po avtocesti mimo Postojne in Sežane ter na Fernetičih prečkali mejo. Pot nas bo nato vodila naprej proti Marijinemu svetišču na Vejni (Sanctuary Montegrisa). Zgradba svetišča je zelo nenavadna, a hkrati preprosta in mogočna prizma z neštetimi površinami, ki jo obdaja zelenje čudovitih borovcev. Svetišče je leta 1959 Papež Janez XXIII posvetil Mariji, kraljici miru. Na vejni se bomo za nekaj časa ustavili.

Pot nadaljujemo do bližnjega Gradeža (Grado), ki je znan kot otok sonca. Sprehodili se bomo po središču mesteca, v katerem se prepletata zgodovina in sodobnost - dediščina antičnega krščanstva, stoletja prevladujoče ribištvo in obilo letoviških kapacitet zaradi ene najlepših in najbolj priljubljenih italijanskih plaž. Med drugim bomo videli tudi znamenito Baziliko sv. Evfemije.

Po Gradež sledi vožnja do Trsta ter krožni ogled mesta z zunanjimi ogled pomembnih znamenitosti, kot so Mestna hiša in kanal ter za konec še kratek sprehod po Trgu Unita, kjer so najlepše stavbe- mestna in deželna hiša, vodnjak štirih celin… Po ogledu Trsta se bomo odpravili nazaj na slovensko stran, kjer si bomo v enem od gostišč privoščili zasluženo kosilo.

Dobro okrepčani se vrnemo domov v večernih urah.

Prijave sprejemamo do zapolnitve avtobusa oz. najkasneje do 7. oktobra 2022.

Lepo vas pozdravljamo in pričakujemo vašo prijavo!

Društvo upokojencev
K O Z A R J E

 

Marijino svetišče na Vejni
(ital.: Tempio nazionale a Maria Madre e Regina), uradno: Narodni hram Marije matere in kraljice, je rimskokatoliška cerkev severno od Trsta.

Svetišče, ki ga Tržačani zaradi trikotne oblike imenujejo formaggino »sirček«, ali pa »likalnik«, se nahaja na kraškem robu v bližini Kontovela, na vrhu griča Vejna (330 mnm), s čudovitim razgledom na Trst, celotni Tržaški zaliv in še dlje.

Več na Wikipedija