zaključek planinske sezone 2018

Planina nad Vrhniko

Za zaključek pohodov v letu 2018, nas je konec decembra planinski vodnik Rudi, skoraj za božični večer, popeljal na bližnje hribe, na Planino nad Vrhniko.

Pot proti vrhu je bila utrudljiva, bilo je kar nekaj snega, zaradi katerega smo podrsavali bolj proti dolini kot proti vrhu. Vendar smo vztrajni, to oviro smo zmagoslavno prestali in dosegli cilj.

Pred kosilom je predsednica DU Kozarje zaželela srečne pohode v tudi v prihajajočem letu 2019 in to vsem prisotnim in tistim, ki se pohoda niso mogli udeležiti in pa tistim, ki se bodo planinski sekciji priključili v naslednjem letu. Med nami je bil tudi bivši organizator in vodnik pohodov.

Ampak naš vodnik Rudi je pa še vedno "zakon" za vse.

razgledni stolp Planina nad Vrhniko

razgledni stolp Planina nad Vrhniko

cool

Med različnimi kraškimi pojavi se na 733 m dviga Planina nad Vrhniko. Koča je odprta vse dni od torka do nedelje ter praznike in je priljubljena izletniška točka. Ob novi koči stoji še razgledni stolp, zgrajen leta 2008 in visok 22m. Je že četrti na tem mestu, z njega pa je čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico. Pred nami se odpre razgled na Vrhniko in Staro Vrhniko, Ljubljansko barje z osamelci in vasmi. Preko barja se vije reka Ljubljanica in v daljavi nam pogled uhaja na belo Ljubljano z gradom. Na vzhodu se odpira pogled na Krim, Ljubljanski vrh in na jugu na Slivnico, Javornike, Snežnik in Učko. Na JZ je pred nami Logatec. Na obzorju sta Nanos in Javornik. Del pogleda proti SZ zapira bližnja 801m visoka Ulovka s smučiščem. Pred nami je na SZ panorama Julijskih Alp s Triglavom in vrhovi predgorja – Poreznom, Ratitovcem, Blegošem ter Toščem in Grmado v Polhograjskem hribovju. Ravno tako pogled seže do pogorja Karavank na meji z avstrijsko Koroško – vrhovi Stol, Košuta, Storžič. Na severu dominirata Kočna in Grintavec v pogorju Kamniško Savinjskih Alp. Vidijo se Rogatec in Menina planina in vrhovi v Zasavju s tisočakom Kumom.