GREMO V IDRIJO - septembrski izlet

Vabimo na izlet v IDRIJO - mesto čipk, žlikrofov in knapov;  

Po Idrijskem in Cerkljanskem, v četrtek, 12. september 2019, odhod ob 8.00 uri z običajnih mest in se bomo z vmesnim postankom za kavico peljali mimo Logatca do Idrije.

Prijave sprejema gospa Cvetka

------------------------------------------------------

V Idriji si bomo najprej ogledali grad Gewerkenegg, ki dominira nad mestom. Zgrajen je bil leta 1527 kot upravna zgradba rudnika in skladišče za živo srebro in hrano .....

Idrija

Idrija

Po Idrijskem in Cerkljanskem

                                                 v četrtek, 12. september 2019

Odhod ob 8.00 uri z običajnih mest in se bomo z vmesnim postankom za kavico peljali mimo Logatca do Idrije.

V Idriji si bomo najprej ogledali grad Gewerkenegg, ki dominira nad mestom. Zgrajen je bil leta 1527 kot upravna zgradba rudnika in skladišče za živo srebro in hrano (v tistih časih pozimi ni bil mogoč dostop do Idrije). Na dvorišču z arkadnimi hodniki so odkrili kvalitetno obnovili ornamentarno arhitekturno poslikavo. Danes je v stavbi Idrijski muzej. Predvsem sta zanimivi rudarska zbirka in zbirka čipk, ki si ju bomo ogledali. Drugače se je Idrija kot mesto začelo razvijati v 15. stoletju, ko so odkrili tu živo srebro. Čipkarstvo pa se je razvilo predvsem v 17. stoletju, ko je nastala kriza v rudniku. Po ogledu muzeja se bomo sprehodili še skozi stari del rudarskega mesta, ki je ob koncu 18. stol. veljalo za drugo največje mesto v deželi Kranjski. Med drugim si bomo od zunaj ogledali Šelštev-vhod v Antonijev rov, Scopolijevo hišo, nekdanjo ljudsko šolo in prvo slovensko realko ter Mestno hišo 1898 v kateri je danes sedež Idrijske občine.

Po ogledu Idrije se bomo odpravili dalje do naselja Cerkno, ki je znano predvsem kot  smučarsko središče, v njegovi neposredni bližini pa se med drugim nahaja Partizanska bolnica Franja. Tudi Cerkljansko je znano po čipkarstvu saj so v Cerknem leta 1900 odprli čipkarsko šolo. V spremstvu našega vodnika se bomo sprehodili skozi naselje.

Pot nadaljujemo čez Kladje do Žirov, kjer se bomo v znani gostilni ustavili na zasluženem kosilu.

Prijetno siti in zadovoljni se bomo preko Poljanske doline počasi odpravili proti domu ter si na poti vzeli še čas za sprehod skozi staro mestno jedro tisočletnega mesta Škofja Loka.

Domov bomo prispeli v poznih popoldanskih urah.